DJEČJA STOMATOLOGIJA

Dječja stomatologija - pedodoncija - Dental Care Croatia

Dječja stomatologija ima važnu ulogu u ordinaciji Dental Care Croatia. Prevencija i zbrinjavanje karijesa mliječnih kao i mladih trajnih zuba jedna je od najvažnijih zadaća našega tima.

Radimo:

 • sofisticirane testove za procjenjivanje rizika oboljenja od karijesa
 • detaljan plan prevencije primjenom pravilnih tehnika četkanja
 • različite vrste terapija za pacijente kod kojih postoji veći rizik oboljenja od karijesa.

DJEČJA STOMATOLOGIJA – MLIJEČNI ZUBI

Mliječni zubi rastu između petog i sedmog mjeseca života ili kasnije. Vrijeme nicanja je individualno, ali bi do treće godine života dijete trebalo imati sve mliječne zube.

To su privremeni zubi i ukupno ih ima dvadeset. Prethode rastu trajnih zuba i čuvaju im mjesto. Obično počinju ispadati onim redom kojim su i nicali. Većina ih ispadne sama.

Dječja stomatologija - pedodoncija u Splitu - Dental Care Croatia

Neki zubi imaju čvrsti korijen i njihovo ispadanje je otežano. U tom slučaju, najbolje je obratiti se stomatologu. Kada je riječ o pokvarenom mliječnom zubu, vađenje se ne preporučuje. Takav zub treba se sanirati plombom.

Pokvareni mliječni zubi danas su već učestala pojava.

Najčešći razlozi za karijes mliječnih zubića su:

 • industrijska zašećerena hrana
 • slatkiši
 • nezdrava gazirana pića
 • neadekvatna oralna higijena.

Redovito pranje zubi, izbjegavanje nezdrave hrane i napitaka te odlasci na kontrolne preglede mogu spriječiti nastanak karijesa kod male djece.

Preporučujemo odlazak stomatologu kad izbije prvi mliječni zubić kako bi se dijete naučilo na posjete stomatološkoj ordinaciji. Bit će dovoljno jednom ili dvaput godišnje ako se redovito održava oralna higijena.

DJEČJA STOMATOLOGIJA – TRAJNI ZUBI

Prvi trajni zubi niču oko šeste godine života. Između dvanaeste i četrnaeste godine narastu trajni zubi koje moramo dobro održavati jer novi više nikada neće niknuti. Umnjaci počinju rasti kasnije.

Kada niknu prvi trajni zubi, preporučuje se češće posjećivati stomatologa radi prevencije nastanka karijesa. Preporučujemo pečaćenje šestica tj. prvih trajnih kutnjaka, jer je oko njih djeci teže održavati oralnu higijenu.

Dječja stomatologija - pedodoncija - Dental Care Croatia

DJEČJA STOMATOLOGIJA U NAŠOJ ORDINACIJI

Najmlađim pacijentima nudimo ove usluge:

 • terapijsko liječenje karijesom oštećenih zubi upotrebom stakloionomernih cemenata
 • praćenje i vođenje erupcije trajnih zubi
 • pečaćenje zubi
 • funkcionalno i estetsko zbrinjavanje traumatiziranih zubi
 • estetsko-restaurativnu terapiju vrhunskim kompozitnim materijalima na trajnim zubima koje je zahvatio karijes
 • antiplak terapiju i terapiju probioticima kod pacijenata s povišenom količinom bakterija u slini
 • individualnu dijagnostiku AV suspektnosti na karijes s odgovarajućom terapijom
 • fluoridaciju zubi
 • edukaciju o pravilnoj oralnoj higijeni.

Edukacija o pravilnoj oralnoj higijeni naš je imperativ kada je dječja stomatologija u pitanju.

 

Nakon iscrpljujuće potrage za stomatologom za našu djecu, koja je potrajala jer im većina nije bila spremna posvetiti niti pozornost niti vrijeme, uspjeli smo pronaći ordinaciju dr. Ježine. Odmah nas je oduševio srdačan pristup nama roditeljima te profesionalan pristup našoj djeci. Dolazili smo i dolazit ćemo u ordinaciju dr. Ježine i silno zahvaljujemo na pomoći.

Suzana Sikavica, Baška Voda

U ordinaciju dr. Ježine došla sam s djetetom kojega je bolio zub. Poprilično se bojalo zubara. Preuzela nas je dr. Bakić i o ordinaciji imamo samo riječi hvale; dijete je bilo u ordinaciji gotovo cijeli sat, ali sve je obavljeno izvrsno: zubić popravljen, a strah kod djeteta potpuno zaboravljen. I sada, kad god imamo pregled kod naše zubarice, strah od zubara više ne postoji!

Nakon nekog vremena, i mojih problema sa zubima (koji su kod bivše višegodišnje zubarice stalno bili „na čekanju”) i sama sam se upisala kod dr. Bakić te krenula s liječenjem svojih zuba – koji su bili u poprilično lošem stanju… Trebalo je vremena, ali je rezultat nevjerojatan i svi zubi na broju! Sve ono strpljenje koje sam vidjela kod doktorice u radu s mojim djetetom, sada sam osjetila na „vlastitim zubima” i imam samo riječi hvale.

Samokratko, Web stranica Najdoktor.com