VAŠI ZUBI, NAŠA BRIGA – VAŠA PITANJA, NAŠI ODGOVORI

Zubi mi se klimaju? Je li to opasno?

Klimanje zubi znači da je bolest parodonta već uznapredovala. Gingivitis (upala zubnog mesa) nije liječen na vrijeme. Upala se širila dalje i prešla u parodontitis. Preporučujemo što hitniji odlazak specijaliziranom stomatologu ili parodontologu da se započne s parodontološkim liječenjem kako bi se saniralo stanje. Dental Care Croatia jedina u Hrvatskoj koristi inovativnu parodontološku metodu PINHOLE koja vrlo efikasno liječi parodontozu.

Tu smo za vas!

Zašto su zubni implantati bolje rješenje od mosta?

Zubni implantati ugrađuju se direktno u kost. Na taj način zamjenjuju korijen zuba koji nedostaje pa nema potrebe za brušenjem okolnih zdravih zuba. Kada se ugradi implantat, na njega se postavlja nadogradnja i krunica. U slučaju kada treba nadomjestiti samo jedan zub mostom, moraju se brusiti dva okolna zuba i izraditi tročlani most. Implantat je u svakom slučaju bolje rješenje jer ne zahtijeva diranje drugih zubi te čuva kost od povlačenja.

Kako je moguće da se u roku od 24 sata dobiju fiksni zubi?

All on 4 je metoda koja počiva na principu trenutačnog opterećenja 4 implantata ugrađenih po točno određenoj matrici i pod točno određenim kutovima. Zahvaljujući imedijatnom opterećenju, moguće je u roku od 24 sata postaviti akrilatni fiksni most kao privremeno rješenje.

Boli li implantološki zahvat?

Ugradnja jednog ili više implantata za stručnjaka predstavlja jednostavan zahvat. Budući da se izvodi u lokalnoj anesteziji, zahvat je bezbolan za pacijenta.

Zubi i bruksizam. Je li škripanje i škrgutanje zubima opasno?

Bruksizam je bolest uzrokovana stresom, a manifestira se noću kada se taj stres opušta pa osoba tijekom sna nesvjesno škrguće i škripi zubima. Može izazvati mnoge zdravstvene poteškoće: bol u čeljusnom zglobu, bolne mišiće lica, glavobolju, bol u vratu, jutarnji umor, vrtoglavicu, smetnje sna, bol u ušima ili osjetljivost zuba.

Kad su zubi u pitanju, bruksizam može jako oštetiti caklinu zbog pojačanog trenja između zubi. Vrlo često zubi budu oštećeni do dentina pa su osjetljivi i krhki te može doći do loma ili gubitka zuba.

Zašto su važni redoviti kontrolni pregledi?

Svaki doktor dentalne medicine preporučuje redovite kontrolne preglede tijekom kojih se radi čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi kako bi se odstranili plak i kamenac, glavni uzročnici karijesa. Ako se primijeti karijes, neka upala ili je potrebno liječiti zub, odmah se reagira kako bi se saniralo stanje i zaustavilo daljnje propadanje zuba. Spašavamo zub u najranijoj fazi kada je potrebna najjednostavnija intervencija.

Bolje spriječiti nego liječiti!

Što je ortopan i zašto je neophodno snimanje ortopana za prvi pregled?

Ortopan je dvodimenzionalna panoramska snimka zubi koja nam daje uvid u trenutačno oralno zdravlje. To je digitalna rendgenska snimka zubi i čeljusti koja nam daje prikaz anatomskih osobitosti zuba, patoloških procesa i stanja kosti.

Stomatolozima služi kako bi pravilno odredili plan terapije ili kao kontrolna snimka nakon ugradnje implantata ili liječenja zubi. Danas je snimanje ortopana potpuno bezopasno jer suvremeni uređaji emitiraju minimalne doze zračenja.

Kako se pravilno održava oralna higijena?

Zube je potrebno četkati barem dvaput dnevno, a idealno bi bilo nakon svakog obroka. Treba koristiti mekane zubne četkice jer njihova vlakna neće oštetiti zubno meso.

Četka se laganim kružnim pokretima od zubnoga mesa prema zubu. Potrebno je četkati sve plohe zuba, prednje, stražnje i grizne plohe. Treba koristiti zubni konac, interdentalnu četkicu i tekućinu za ispiranje.

Što su ljuskice?

Ljuskice su protetski radovi koji se izrađuju u estetske svrhe. Riječ je o fasetama ili tankim  porculanskim pločicama koje se lijepe na minimalno izbrušene plohe zuba. Kod nekih vrsta ljuskica – non prep, ne treba uopće brusiti zub. Mogu korigirati oblik, boju i veličinu zubi, ali i razmak između prednjih jedinica tzv. dijastemu. One se mogu staviti samo na intaktne, zdrave zube koji nisu liječeni ili sanirani plombama.

Što je zubna krunica?

Zubna krunica je protetski nadomjestak za prirodnu krunu zuba.

Postavlja se na implantat i nadogradnju ili na brušeni prirodni zub. Izrađuje se pojedinačno ili u mostu.

Postoje i privremene krunice koje se izrađuju od akrilata i privremeno su rješenje dok se ne izrade definitivne krunice koje se mogu izraditi od više vrsta materijala: metal-keramike, cirkon-keramike ili čiste keramike. One vraćaju funkciju i estetiku zubima.