ZUBNI IMPLANTATI

zubni implantati - implantologija - dr. Marina Ježina - Dental Care Croatia, Split

ZUBNI IMPLANTATI = FIKSNO RJEŠENJE

Zubni implantati predstavljaju najefikasnije i najtrajnije rješenje zamjene jednog/više zubi ili kompletne bezubosti. Izrađuju se od titana, a sastoje se od:

 1. titanskog vijka (kirurški se ugrađuje u čeljust i nadomješta korijen zuba)
 2. suprastrukture (titanski element koji nadomješta izgubljeni zub).

 

ZUBNI IMPLANTATI I NJIHOVE PREDNOSTI

Zubni implantati izazvali su veliki napredak u stomatologiji.

Ističemo njihove prednosti:

 1. Sveobuhvatnost rješavaju nedostatak jednog ili više zubi, ali i problem potpune bezubosti, preuzimajući ulogu nosača proteza ili mostova.
 2. Trajnost – mogu trajati doživotno ako se pacijent pridržava uputa o oralnoj higijeni i redovito posjećuje stomatologa.
 3. Očuvanje postojećeg stanja ugradnjom implantata izbjegava se brušenje susjednih zubi i sprječava propadanje kosti
 4. Funkcionalnost – implantat funkcionira kao pravi zub. Pacijent kvalitetnije živi, uživa u hrani i bez zadrške se smije. Održavanje higijene jednako je kao kod četkanja prirodnih zubi.
 5. Estetika – omogućavaju prirodan izgled lica.

Zubni implantat - implantologija

TKO JE KANDIDAT ZA IMPLANTATE?

Zubni implantati mogu se ugrađivati kod pacijenata svih životnih dobi, uz uvjet da je riječ o zdravim osobama te da je ugradnja opravdana, a izvedba moguća. Preporučujemo ih svim pacijentima kojima nedostaje jedan zub, a susjedni su zdravi. Zašto? Zato što se na taj način zdravi zubi pošteđuju brušenja, koje je neminovno u slučaju mostova ili proteza.

Zubni implantati protokol ugradnje

Ugradnja implantata je lagan, relativno bezbolan i siguran zahvat koji stomatolog izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji.

PRVA FAZA

DIJAGNOSTIKA

 • snimanje ortopana – 2D snimka
 • CBCT – 3D snimka

Na osnovu ovih dijagnostičkih snimki u našem softveru možemo vidjeti ima li pacijent dovoljno kosti i je li ona dobre gustoće i čvrstoće za ugradnju implantata te, ako ima kvalitetnu kost, možemo planirati položaj i dužinu implantata.

PRIPREMA

 • lokalna anestezija
 • ako prije ugradnje implantata na predviđeno mjesto treba izvaditi zub, oralnokirurški zahvatom odstranjujemo zub

 

UGRADNJA IMPLANTATA

 • kompjuterski navođena bezbolna ugradnja implantata na predviđeno mjesto pod lokalnom anestezijom
 • u slučaju dobre primarne stabilnosti implantata, postavlja se privremena nadogradnja i krunica/most dok ne prođe proces osteointegracije (nakon 3-6 mjeseci)
 • ako koštana masa oko implantata nije dostatna, pacijent se podvrgava procesu nadogradnje kosti.

Zahvat nije bolan i traje oko pola sata.

KOMPJUTERSKI NAVOĐENA IMPLANTOLOGIJA

Primjenjujemo najsuvremeniju metodu ugradnje implantata tzv. guided tehniku bez šavova i rezova što omogućuje brži oporavak pacijenata te izostanak podljeva i oteklina.

INDIVIDUALNA IMPLANTOLOGIJA

Među prvima u Hrvatskoj ugrađujemo i individualne implantate. Od lipnja ove godine pružamo “personaliziranu” implantologiju zahvaljujući portugalskoj implantološkoj marki BoneEasy. Implantati BoneEasy namijenjeni su za korištenje u dentalnoj medicini i maskilofacijalnoj kirurgiji kada konvencionalna rješenja ne mogu jednostavno riješiti nedostatak kosti.

 
 
 

OPORAVAK I PRAĆENJE ZARASTANJA IMPLANTATA

  • pacijentu se prepisuje antibiotik (po potrebi)
  • držanje hladnih obloga na mjestima gdje su ugrađeni implantati sa stankama od 10-ak minuta nakon svakog ciklusa hlađenja kako bi se izbjegle ozebline
  • izbjegavati pušenje i tvrdu hranu kako bi se implantati bolje integrirali u kost
  • skidanje šavova 7 dana nakon operativnog zahvata

 

OSEOINTEGRACIJA ili OSTEOINTEGRACIJA

Tijekom narednih 3-6 mjeseci od ugradnje, implantati urastaju u kost, a pokriveni su posebnim kapicama koje štite njihovu unutrašnjost. Nakon oseointegracije kod zdravog pacijenta implantat je čvrsto integriran u kost jer je srastao s njom, tj. okolno je tkivo sraslo s implantatom.

Tijekom oseointegracije poželjno je da pacijent dođe na kontrolni pregled kako bi se utvrdilo ide li srastanje implantata po planu.

DRUGA FAZA

Nakon što utvrdimo da je implantat čvrsto u kosti, postavlja se gingiva-former radi oblikovanja zubnog mesa kao priprema za zubnu krunicu/zubni most. Pacijent ima gingiva-former otprilike 2 tjedna u ustima, koliko je potrebno da se konačno oblikuje gingiva.

TREĆA FAZA

Nakon zarastanja i oblikovanja zubnog mesa, na implantat se postavlja suprastruktura, a na nju krunica ili most. Prethodno se uzimaju zubni otisci za definitivni rad, a pacijent dolazi na funkcionalnu i estetsku probu novog osmijeha. Praksa je da se rad prvo cementira privremenim ljepilom, da bi pacijent imao na raspolaganju dovoljno vremena da uoči eventualne probleme i potrebe za korekcijom rada. U slučaju da se pokazala potreba za korekcijom, rad ide na doradu. Potvrdi li pacijent da je zadovoljan i funkcionalnošću i estetikom rada, tada se rad cementira fiksnim cementom. U tom slučaju više nema mogućnosti dodatnih korekcija. Ako se izrađuje protetski rad na vijak, on se ne cementira nego se samo zavida na implantate.

Oralna higijena kod osoba s ugrađenim implantatima

 • čišćenje kao kod prirodnih zubi četkicom i pastom za zube
 • područja oko implantata dodatno čistiti interdentalnom četkicom
 • koristiti preporučenu tekućinu/vodicu za ispiranje usta
 • preporuka je korištenje oralnog tuša za čišćenje onog dijela protetskog rada koji se naslanja na zubno meso

 

KADA SE PREPORUČUJU ZUBNI IMPLANTATI?

Jedan zub na implantatu

Implantatom se nadomješta jedan zub koji nedostaje.

Zubni implantati

Mali most na implantatima

Dvama implantatima nadomještaju se tri zuba.

Procera most na implantatima

Cirkularni most na implantatima

Ovisno o stanju zubne čeljusti ugrađuje se određeni broj implantata (4 do 8) prema točno određenom rasporedu. Nakon ugradnje implantate štite privremeni zubi, odnosno mobilna proteza koja se nosi dok pacijent ne dobije trajne fiksne zube u mostu.

Proteze na implantatima

Proteze na implantatima

Ugrađuje se određeni broj implantata prema točno određenom rasporedu. Nakon ugradnje, pacijent nosi privremene zube dok ne dobije trajni nadomjestak. Kada implantati zarastu, na njih se ugrađuju kugle ili prečke koje poslije služe kao uporište za proteze. Na sebi imaju kompatibilne kvačice i drže protezu na mjestu.

Zubni implantati – All on 4

All-On-4 ili novi zubi za 24 sata

All on 4 je relativno nova, implantološka metoda kojom se pacijentima bez zubi omogućava da kirurškim zahvatom za samo 24 sata dobiju novi osmijeh. Privremeni protetski rad (most) fiksira se na četiri implantata koji se ugrađuju u prednji dio čeljusti pod određenim kutom kako bi se eliminirala potreba za nadogradnjom kosti.

Veliki postotak uspješnosti ugradnje i oseointegracije implantata govori nam kako je to siguran zahvat i dugotrajno fiksno rješenje za mnoge pacijente.

 

Nakon rođenja, ubrzo dobijemo mliječne zube, a nakon gubitka svakog od njih, po starom običaju, dobijemo novac ispod jastuka. Stalni zubi zamijene privremene, a kako odrastamo počinju problemi s njima. Tijekom života uvijek sam pazila na zube, ali ipak sam ih izgubila. Tako sam tražila neko rješenje koje bi uključivalo implantološku terapiju. Tražila sam pomoć i u uglednim klinikama diljem Engleske, i žao mi je, ali moram reći da sam svugdje odbijena. Rečeno mi je da nemam dovoljno kosti u mojoj donjoj čeljusti. Konačno sam došla do dr. Ježine. Pristala je pomoći mi najsuvremenijom metodom i iznenađujuće brzo dobila sam prekrasne zube za ostatak života. Vrlo sam zahvalna dr. Ježini, napravila je odličan posao. Osjećam da sam ponovo rođena!

Dental Care Croatia certificirana je i preporučena klinika za implantate, ima stručnjake u implantologiji i stvarno čini čuda za ljude bez zubi.

Branka, UK

Moje ime je Phil Phillips i nalazim se na putu oko svijeta. Tijekom višemjesečnog putovanja kontinuirano pišem blog koji se nalazi na adresi my-indigo.net, a iz tog pravila nije izuzeta niti Hrvatska o kojoj sam, među ostalim, u svom blogu napisao: Za vrijeme svog boravka u Splitu talentirana doktorica Marina Ježina ugradila mi je tri implantata. U potrazi za kvalitetnim doktorom stomatologije, na webu sam pronašao da je dr. Ježina završila jednu godinu poslijediplomskog studija na Sveučilištu u Kaliforniji te se pet godina bavila stomatologijom u San Franciscu. Iz svog iskustva, mogu vam reći da je dr. Ježina obavila superioran posao, da se tijekom liječenja služila najsuvremenijim tehnologijama, te da je konačni trošak bio upola manji od onoga koji bih platio u Sjedinjenim Državama.

Phil Phillips, Sjedinjene Američke Države